Pierderile de căldură în timpul sezonului de încălzire, cauzate de un acoperiș prost izolat, pot ajunge până la 25%, afectând grav proprietarii caselor cu pereți exteriori slab izolați. Pentru a compensa aceste pierderi, aceștia consumă mai multă energie pentru încălzire, ceea ce conduce la o creștere a costurilor și, de obicei, nu rezolvă eficient problema. Chiar și cu cheltuieli suplimentare, menținerea unei temperaturi confortabile în încăperi devine dificilă dacă acoperișul nu oferă o protecție adecvată împotriva pierderilor de căldură.
O soluție practică constă în modernizarea termică, care va reduce aceste pierderi și va diminua necesarul de energie al clădirii. Proprietarii caselor mai vechi ar trebui să ia în considerare această decizie fără întârziere, având în vedere beneficiile pe termen lung și economiile semnificative la costurile de întreținere.
Modernizarea acoperișului poate fi realizată eficient, economic și fără prea multă incomoditate pentru locuitori. Acest aspect este deosebit de important în cazul utilizării mansardei. Cea mai bună practică este să izolați acoperișul din exterior, fără a interveni în interiorul clădirii. Astfel, camerele aflate sub acoperiș rămân neafectate de lucrările de modernizare, fiind mai puțin deranjante pentru locatari.
Investițiile de modernizare termică vor fi eficiente dacă vom folosi un izolator termic bun. Atunci când alegeți un material, merită să acordați atenție coeficientului de conductivitate termică declarat de producător, deoarece de acesta depinde eficiența stratului de izolare termică. Pentru clădirile eficiente din punct de vedere energetic, sunt recomandate materiale cu o conductivitate termică lambda sub 0,05 wați. Un acoperiș vechi poate fi modernizat într-un mod modern, iar prin alegerea izolației termice din fibre de lemn - tot ecologic, cu beneficii pentru clima și bunăstarea locuitorilor.
Numai umplerea temeinică a spațiului cu izolație termică va asigura o protecție termică fiabilă. În prima etapă, cel mai bine este să izolați structura cadrului acoperișului cu un material termoizolant flexibil plasat între căpriori. Lucrarea se poate face foarte eficient cu ajutorul covorașelor din fibră de lemn STEICO flex 036 , care vor umple complet spațiul dintre grinzi, fără a lăsa locuri prin care căldura să scape. Covorașele sunt un izolator ideal deoarece au un coeficient de conductivitate termică foarte scăzut – λ D = 0,036 [W/(m*K)]. Acesta este cel mai mic coeficient declarat dintre toate materialele termoizolante naturale. Au, de asemenea, alți doi parametri importanți foarte buni care ar trebui să caracterizeze izolarea termică eficientă: densitate mare - 60 kg pe m3 și căldură specifică foarte mare - 2100 jouli. În ceea ce privește acumularea de căldură, acestea sunt similare cu lemnul masiv, masiv.
Pentru a maximiza efectul de izolare termică, plăcile izolante speciale din fibră de lemn uscată durabilă STEICO sunt amplasate direct pe căpriori . Sunt disponibile în grosimi de până la 200 mm, ceea ce permite o ajustare convenabilă a eficienței energetice a acoperișului la standardul așteptat. Chiar și cu o grosime mică a materialului, puteți obține o protecție termică excelentă datorită parametrilor foarte buni - coeficientul de conductivitate termică declarat al STEICO special dry este de 0,040 [W/ (m* K)].